SEO mu SEM mi?

AdWords kullananların veya kullanmayı düşünenlerin aklına takılan temel soru: SEO yani arama motoru için optimizasyon yaparak doğal arama sonuçlarında yukarıda çıkmak daha iyi (karlı) değil mi?

İlk bakışta, bedava olan paralı olandan daha iyi görünüyor tabi ki. Ancak içine girince işin rengi değişiyor.

Birinci sorun: optimizasyon ile çok sınırlı sayıda kelimeye odaklanabilirsiniz. Bir web sitesini 100 kelimede ilk sırada çıkacak şekilde optimize edemezsiniz, o yüzden en fazla 10 tane kritik kelime seçerek onlara odaklanmanız gerekir.

İkinci sorun: odaklanılacak kelimelerin seçimi. Eğer sadece 10 kelimede aramalarda ilk sırada çıkmayı hedefliyorsanız, bu kelimeleri çok iyi seçmeniz gerekir. Peki bunu nasıl bileceksiniz? Optimizasyonların geri dönüşlerinin birkaç hafta içinde alındığını düşünürseniz, sırf verimli kelimeleri belirlemek bile aylarınızı alacaktır.

Üçüncü sorun: Google'da bir arama sonucu sayfasında sadece 10 site gösteriliyor. Demek ki sadece sizin hangi kelimeleri hedeflediğiniz değil, o kelimeleri hedefleyen kaç kişinin olduğu da önemli. İsterseniz "cep telefonu" aramasında ilk sayfada çıkmanın ne kadar zor olduğunu bir düşünün.

Çözüm: "Şu mu bu mu?" sorularının genel geçer cevabı "her ikisi de". En etkili sonuç SEO ve SEM'in birlikte kullanılması. Önce hedeflemeyi düşündüğünüz kelimeleri içeren bir AdWords kampanyası başlatırsınız. Hangi kelimelerden daha iyi geri dönüş aldığınıza bakarsınız. Zaten 1000 kelimelik bir hesabınız bile olsa, geri dönüşlerin çoğunun 10-20 kelimeden geldiğini görürsünüz. Bu verimli kelimelerde Google araması yaparak ilk sıralarda çıkan sitelere bakarsınız ve onları bu aramalarda geçip geçemeyeceğinizi hesaplarsınız. İlk sıralarda çıkabileceğinizi tahmin ettiğiniz verimli kelimelere göre sitenizi optimize edersiniz.

Örnek senaryo: Cep telefonu sattığınız bir siteniz var. Cep telefonu modellerinin olduğu bir AdWords kampanyası yaratırsınız. Bir iki hafta sonra hangi modellerin daha çok arandığını ve hangi aramalardan müşteri çektiğinizi açıkça görürsünüz. Emin olun bu verimli kelimelerin içinde "cep telefonu" yoktur, çünkü hiç kimse cep telefonu almak için "cep telefonu" diye aratmaz. Muhtemelen verimli kelimeleriniz "Samsung e250" hatta "e250 fiyat" tarzında aramalardır. Sitenizi ona göre optimize edersiniz, ürün modelini ve fiyatını vurgularsınız. Rakipleriniz hala deneme-yanılma yönetemiyle sitelerini optimize etmeye çalışırken ve bunun için para ve zaman harcarken, siz işin kaymağını yiyor olacaksınız!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Zaman ayırıp yaptığınız her yorum çok kıymetlidir.

AdWords Kullanıyor musunuz?