SEM nedir?

SEM (Search Engine Marketing; Arama Motoru Pazarlamacılığı), arama sonuçlarının yanında reklam da gösteren arama motorlarında reklam kampanyaları yürütmektir. Dünya'da SEM deyince Google AdWords ve Yahoo Overture (artık sadece Yahoo) reklam ağları gelir. Türkiye'de Yahoo olmadığı için Google'ın baskınlığı vardır.

SEM yapmak için bir AdWords hesabına ihtiyacınız vardır. Bu hesaptan istediğiniz anahtar kelimeleri seçer ve bu seçtiğiniz kelimeler arandığında, yan taraftaki sponsor bağlantılar başlığının altında görüncek reklamınızın nasıl olacağını belirtirsiniz. Kredi kartı olan herkes, istediği her kelime için reklam verebilir.

Herkes "SEM yapıyoruz" diyebilir; nihayetinde parayı veren düdüğü çalar. Ancak Google, en çok para vereni en yukarda çıkarmadığı gibi, en az vereni de en altta çıkarmaz. Zaten sıra önemli değildir; tıklama ve gösterim sayıları önemlidir. (Zaten ödemeler de tıklama başına yapılır.) 100 liraya ben 1000 tıklama sağlarken, bir amatör o 100 liraya 200 tıklamayı bile göremeyebilir.

2007 yılında Türkiye'de profesyonel olarak SEM yapan kişi sayısı bir elin parmaklarını ancak geçiyor, ancak interaktif pazarlamanın ciddi cirolara ulaşmaya başladığı şu aylarda, şirketlerin bu işi profesyonel olarak yapan kişi veya ajanslara verdiği %10-%20 komisyonlar, hatta aylık SEM bütçesi 10.000 YTL üzerinde olan şirketlerin bu iş için bir uzman işe almaları işletme mantığında kendini kurtaran hatta karlı kararlardır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Zaman ayırıp yaptığınız her yorum çok kıymetlidir.

AdWords Kullanıyor musunuz?