Google AdSense komisyon oranları

Yıllardır merak edilen bir konu vardır AdSense'çiler tarafından: "Google AdSense reklamlarından ne kadar komisyon alıyor?" Halbuki merak eden insanlar için bir kaynak mevcut: halka açık bir şirket olan Google 'ın yıllık veya çeyreklik finansal raporları.

İşte daha dün açıklanan 2008 rakamlarından bir grafik:


Traffic acquisition cost (kısaca TAC), Google'ın kendi mülkü olmayan yerlerde reklam göstermek için ödediği para demek. Bu parayı ödediği kişiler de AdSense yayıncıları ve ortak arama motorları. Yukarıdaki grafikte açıkça görüldüğü gibi Google reklamlardan kazandığı paranın yaklaşık %30'unu yayıncılara veriyor.

Grafikte görülen bir diğer şey de, "eskiden Google AdSense daha çok veriyordu, oranları çok düşürdüler" tezinin çok da doğru olmadığı. Evet iki yıl içinde oranların %5 düştüğü görülüyor ama bunun asıl sebebinin Google'ın MySpace gibi premium sitelerle yaptığı uzun süreli anlaşmalar olduğunu düşünüyorum.

2 yorum :

  1. Deniz burada bir yanlış anlama var sanırım. Google'ın toplam reklam cirosunda networkden gelen cironun oranı %27. Yani boldla yazdığın "Google reklamlardan kazandığı paranın yaklaşık %30'unu yayıncılara veriyor" yanlış anlaşılabilir.
    Google $1,48 milyar dağıtıyor, ama networkten gelen ciro; 1,69 milyar. Yani Google bu paranın %87,4 ünü Adsense yayıncılarına dağıtıyor.

    YanıtlaSil
  2. Bu arada ben de detaya inmeyerek, hata yapmışım, aslında 23.8% kesiyor, bloğumda detayı var

    YanıtlaSil

Zaman ayırıp yaptığınız her yorum çok kıymetlidir.

AdWords Kullanıyor musunuz?