Analytics'te spam trafik kaynakları ve botlar nasıl engellenir?

Ziyaretçilerinizin sitenize hangi siteden geldiğini takip etmek için Analytics kullanıyorsanız, bazı trafik kaynaklarının aslında var olmayan siteler olduğundan veya insanlar tarafından değil botlar tarafından kullanıldığından şüphelenmişsinizdir.

Bu gerçek olmayan trafikten kurtulmanın kolay yolunu Google geçtiğimiz senelerde "bot filtreleme" seçeneğini ekleyerek çözmeye çalıştı. Analytics'te Görünüm Ayarları menüsündeki kutucuğu işaretlediğinizde, "bilinen" botlardan gelen trafiği otomatik olarak rapolamadan çıkartıyor. (Google'ın Türkçe içeriğe ne kadar önem verdiği, "örümceklerden gelen tüm isabetleri hariç tut" şeklindeki saçma çevirisinde kendini göstermiş.)

Analytics'te Bot Filtreleme Özelliği

Yine de Bot Filtreleme özelliğinin açık olduğu görünümlerde de sahte trafik kaynakları karşımıza çıkabiliyor. Bunu tespit etmek için, Edinme > Tüm trafik > Kaynak/araç raporuna gelip, gelişmiş arama yaparak, yeni oturumların yüzdesi eşittir 100 (çünkü spam trafik kaynakları hep yeni ziyaretçi gibi gelir ve yeni oturum oranı %100 olur) ve sayfa/oturum eşittir 0 seçilir çünkü zaten tanım gereği spam trafik gerçekte siteye hiç gelmemiştir dolayısıyla sayfa gösterimi olmayan ziyaretler oluşturarak raporlarımızı bozar.

Kaynak / Araç raporu ve Gelişmiş Arama seçeneği

Yeni oturum oranı 100 olan ve sayfa gösterimi yapmayan trafik kaynaklarını bulmak.

Bu detaylı arama sonucunda çıkan site varsa, bu siteleri görünüm ayarlarından, filtrelerden, "hariç tut" (exclude) filtreleriyle tamamen raporlarınızdan çıkartabilirsiniz.

Analytics'te "hariç tutma" filtresi oluşturmak




3 yorum :

  1. Biliyorum türkçe bir blog ama özellikle önemli terimleri verirken yanına parantez içinde ingilizcesini de yazarsanız çok daha kullanışlı olur yazı diye düşünüyorum. Benim gibi google analytcis'i ingilizce kullananlar için mesela "görünüm"ün ingilizcesini bulmak zor oluyor analytics içinde. Çünkü yazıda da belirttiğiniz gibi çok farklı şekilde çevirebiliyorlar türkçeye terimleri.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, çok haklısınız, ben de İngilizce kullandığımı için bu ekran görüntülerini almak için Türkçeye geçiyorum ve yerini bilmesem bulamayacakmışım gibi geliyor. Her terimde kullanmamaya çalışıyordum ama madem böyle takipçiler var, bundan sonra her terim için yanına yazmaya çalışacağım.

    YanıtlaSil
  3. şöyle bir kaynaktan how.to.travel.and.make.71...with.maps.ilovevitaly.com

    5-10 dk da bir trafik gelmiş görünüyor filtreleri çalıştırdım ama hala görünüyor en son dediğin gibi
    iss alanına www.ilovevitaly.com yazıp engellemem mi gerekiyor şimdi

    YanıtlaSil

Zaman ayırıp yaptığınız her yorum çok kıymetlidir.

AdWords Kullanıyor musunuz?