Domain değiştirirken Google sıralamasını kaybetmemek


Bir sitemiz var ve alan adını (domaini) değiştirmek istiyoruz. Google'daki sıramızı da beğeniyoruz, bozulsun istemiyoruz. O zaman şu adımları izlemek lazımmış:

1. Siteyi guzeldomain.com’dan dahaguzeldomain.com’a taşımaya karar verdik.

2. Taşımaya ufak parçalar halinde başladık: İlk başta tek bir klasörü (folderı) ya da bir subdomaini yeni adrese taşıyıp eski sayfaları 301 yönlendirmesiyle kalıcı olarak yeni sayfalara yönlendirdik.

3. dahaguzeldomain.com’un Google’da indexlenip indexlenmediğini kontrol ettik. Sonuçtan memnun kaldık ve yönlendirmeyi diğer sayfalara da uyguladık. (herbir sayfayı tek tek yönlendirmek uzun iş ama kullanıcıların yapılan değişiklikten etkilenmemeleri açısından gayet faydalı.)

4. guzeldomain.com ve dahaguzeldomain.com birebir aynı olmayacaksa, guzeldomain.com’un tüm sayfalarının en alakalı sayfalara yönlendirdik.

5. dahaguzeldomain.com’da tasarım değişikliğine gideceklerse de bunu da yine yavaş yavaş, asıl taşınma tamamlanınca yaptık.

6. Hem içerden hem de dışarıdan gelen bağlantıların (linklerin) doğru yerleri gösterdiklerinden emin olduk. guzeldomain.com'a link veren sitelerin webmasterlarıyla irtibata geçip linklerin dahaguzeldomain.com'a gidecek şekilde değiştirilmelerini istedik. (Evet, bu çok vakit alır. Bunu yapamayacaksak en azından dışarıdan link verilen tüm sayfaların 301 yönlendirmesiyle yeni sayfalara gittiğinden emin olmamız lazım.) Sitenin içinden gelen linkler de yine aynı şekilde kontrol edilmeli. 

7. Ücretsiz webmaster araçlarını kullanarak ölü linkleri kontrol ettik.

8. guzeldomain.com'u hemen kapatmadık, üç dört ay durdu.

9. Google Webmaster Tools’tan site doğrulama ve site haritası ekleme işlemlerini gerçekleştirdik. Böylece Google botları da sitenin valığından daha çabuk haberdar oldu ve dizinlemeye başladı.

Bu adımları takip ederek biz elimizden geleni yapmış oluruz ve Google'daki organik sıralamamızın etkilenmesinden korkmamıza gerek kalmaz.

1 yorum :

  1. kucak dolusu para ödenerek alınabilecek (ki halihazırda satan bir sürü firma var) bilgi, 9 maddede özetlenivermiş.. çok sevaba girdiniz.

    klavyenize sağlık.

    YanıtlaSil

Zaman ayırıp yaptığınız her yorum çok kıymetlidir.

AdWords Kullanıyor musunuz?