Komisyon mu danışmanlık ücreti mi?

Bu blog AdWords hakkındaki nadir Türkçe kaynaklardan birisi olduğu için sık sık AdWords hesaplarını yönetmem veya danışmanlık yapmam için teklifler alıyorum. (Yeri gelmişken belirteyim: bu tip hizmetler vermiyorum.)

Bu teklifler, genelde "ayda kaç lira istiyorsunuz?" veya "bizim hesabımızı kaç liraya optimize ederseniz?" şeklinde fiyatlandırma soruyorlar. İşin ilginç yanı, bu işi profesyonel olarak yapan şirketler genelde komisyon ile çalışıyorlar. (AdWords kontörü diye Türk icadı bir yaklaşım da vardır ama o konuya hiç girmeyeceğim.)

Bu işten Google dışında birilerinin de para kazanmasının son derece normal ve etik olduğunu düşünüyorum, ancak Google ile reklam verenler arasındaki bu üçüncü şahısların nasıl fiyatlandırma yaptıkları çok önemli.

Bir ajansın yüzde olarak komisyon alması bence müşteri için bir dezavantajdır. Sonuçta sizden yüzde alan bir insanın "çok iyi gidiyoruz, bence daha çok harcayalım" demesi ile, uzmanılığına güvenerek danışmanlık aldığınız birisinin aynı şeyi söylemesi çok farklı algılar yaratabilir.

3 yorum :

  1. Yaıznız yarım kalmış gibi. Peki nasıl bir ucretlendirme talep etmeliyiz ayrıca ajansa bu hizmet için sizce ne kadar odemeli ve neler talep etmeliyiz.

    YanıtlaSil
  2. cok basit:
    Cost-per-Order (CPO) veya
    Cost-per-Aquisition (CPA)

    Ajansi performansa göre ödüyeceksiniz..

    misal..
    Ayda 1.000 Clicks.. ise yaramaz..
    Ayda 10.000 unique Visitor.. buda yaramz..
    Ayda 100 Müsteri getirecek.. bak bu yarar..

    -> Performance-Marketing

    YanıtlaSil
  3. Ayda 100 müşteri getirecek bak bu yarar. Elbette yarar bırakın 100'ü 1-2 müşteride bile çoğu i,şletme adwords maliyetini çıkartır. Ancak sorun ölçümleme de kaç firma web sitesinin içeriğinden (kodlardan bahsediyorum) haberdar ki, kaçı ftp şifresini biliyor ki size versin sizde dönüşüm hesaplayın. Sorarsan arıyolar ama alan yok. Olmaz tabi bu Ticaret sisteminde bu vergilendirme sistemin kimse bişey almaz da, satmaz da.
    Dolayısıyla bu işi yapanlar Ya Türk icadı kontur ile yapıyor yada müşteri hesabı kontrol etmiyor, kontrol paneli ile çalışmıyorsa kafasına göre reklam yayınlıyor, söz gelimi 100 Tl ye 25-50 Tl. arası yayınlamak gibi. Bakınız %50-75 den bahsediyorum. Evet adwords den bile bu kadar kazanan aracılar var. Kusura bakmayın sözüm meclisten dışarı aracı ifadesini o tip adwords yapanları öyle gördüğüm içindir.

    YanıtlaSil

Zaman ayırıp yaptığınız her yorum çok kıymetlidir.

AdWords Kullanıyor musunuz?